Take away Bestil bord

Take away

Take away går som bekendt ud på, at man bestiller sin mad og henter den, når den er færdigtilberedt og derefter spiser den andetsteds, end hvor man bestilte den.

Netop fordi konceptet i sin natur fremstår så lavpraktisk, kan det være svært at placere, hvornår man rent historisk stødte på take away som koncept for første gang.

Alligevel er det dog interessant at undersøge, hvordan konceptet har udviklet sig igennem tiden. Og her vil mange, ikke uden grund, rette blikket mod USA og den amerikanske madkultur som det, der bærer store dele af forklaringen på, at konceptet tak away så dagens lys.

Set fra et dansk synspunkt køber danskerne faktisk take way som aldrig før. Det skyldes i høj grad convinience-bølgen, som de seneste år er skyllet ind over Danmark og samtidig den udvikling, som vi har oplevet på det danske take away-marked. Og her er det nærtliggende at nævne Bone’s take away.

Fra det antikke Rom til afroamerikanske kvinder i USA
Konceptet med at købe sin mad og indtage den et andet sted er ikke nyt. Faktisk trækker konceptet tråde helt tilbage til det antikke Rom, hvor offentlige køkkener ville forsyne den romerske underklasse, som ikke havde deres egne køkkener, samt det hårdtarbejdende folk med mad, som kunne indtages forskellige steder i byerne.

Ikke nok med at datidens forbrugere fik stillet sulten, berettes det, at man allerede dengang forstod at værdsatte, hvordan konceptet kunne bibringe fordele til familierne i form af hurtige og nemme måltidsløsninger.

Samme grundtanke fandt sted hos de velhavende familier i det 14. århundredes Paris. Her fik man byens bedste slagtere til at bringe de bedste varer ud. Det betød, at familierne hverken skulle bruge unødigt tid på selv at tage ned til byen for at handle ind og samtidig ikke skulle bruge tid på at gruble over, hvad der skulle serveres til det forestående måltid.

Forsætter man den historiske overflyvning over udviklingen af take away, går der ikke længe, før man støder på tendenser fra USA. Og man træder nok ikke nogen over tæerne, hvis man argumenterer for, at take away-konceptet er uløseligt forbundet med de vaner, som amerikanere har med hensyn til mad.

Historier fra New Orleans og New York beretter om, hvordan lokale købmænd fra små ’delis’ indtog byernes gader med deres hestevogne og tilbød lækker take away-mad til dem, som ønskede at tage et måltid med på vejen.

Et andet interessant perspektiv i historien om udviklingen af take away er, at konceptet hurtigt vandt indpas nær banegårde. Og ganske som vi kender det i dag, kunne folk dengang købe et godt måltid, som de kunne medbringe og bruge rejsetiden på at indtage.

Flere historiske nedskrivninger fortæller, at det til en særlig grad var afroamerikanske kvinder, som stod ved kødgryderne og serverede diverse delikatesser til de sultne rejsende. Beretninger går også på, at man kunne være ret sikker på, at den sikreste og billigste måde at få stillet sin appetit på, var at købe den mad, som de afroamerikanske kvinder dagligt stod og tilberedte.

Mange af dem, som rejste på østkysten, ændrende gerne sine rejseplaner, så de lige kunne nå forbi byen Gordonsville i Virginia og smage byens famøse ’fried chicken’, der selvfølgelig kunne bestilles som take away-menu.

Flere restauranter, flere penge
Som nævnt er det svært at definere et specifikt tidspunkt i historien, hvor man kan nedfæste, at take away som koncept har sin oprindelse.

Alligevel peger flere på den socioøkonomiske udvikling, der skete efter Anden Verdenskrig og op igennem 1950’erne, som det tidspunkt hvor take away-kulturen for alvor begyndte at ligne det, som vi i dag forbinder med take away.

Flere restauranter, heraf også de fastfood-restauranter som vi kender i dag, begyndte at poppe op i USA. I takt med at folk generelt begyndte at få flere penge imellem hænderne, var der grobund for, at take away-konceptet for alvor kunne gøre sit indtog i den amerikanske madkultur.

Samtidig peger flere på, at folk i 1950’erne var begyndt at få øjnene op for, at man kunne kombinere at se fjernsyn samtidig med, at man indtog sit måltid. Det gjorde ikke take away-maden mindre interessant. Tværtimod.

Take away som del af convenience-bølgen
Det er ingen hemmelighed, at take away-konceptet også har gjort sit indtog i Danmark. Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at spisesteder tilbyder take away til dem, som ønsker at indtage deres måltider andetsteds. Tag bare Bone’s take away-menuer som et eksempel.

I den seneste tid har take away faktisk tiltrukket sig større opmærksomhed som del af den convenience-bølge, som er skyllet ind over Danmark og har revet danskerne med sig.  

Convenience dækker over madtilbud, som henvender sig til dem, der hellere vil bruge tiden på noget andet end at stå i køkkenet og forberede måltider.

Aktuelle undersøgelser viser, at restauranternes samlede salg inklusiv take away er steget med 30 procent på bare fem år. Alene i 2016 omsatte take away-branchen for intet mindre end tre milliarder kroner.

Mange peger på, at tendenserne skyldes, at forbrugerne nu i stigende grad bestiller deres take away online. Det betyder, at forbrugerne nemt og hurtigt kan bestille sit måltid og hente det til den bestilte tid.

Flere forskere, som beskæftiger sig med fremtidens forbrugertendenser, er enige om, at convenience-kulturen er kommet for at blive. I sådan en grad at vurderingen 10-15 år ud i fremtiden er, at halvdelen af alle danskernes måltider blive tilberedt et andet sted end i hjemmets køkken.

Til historien skal det også nævnes, at take away-markedet efterhånden tilbyder et bredt udvalg af forskellige madkoncepter, som sikrer, at forbrugernes måltider sagtens kan varieres.

Og her er det nærliggende at fremhæve vores take away menuer fra Bone’s, som giver dig en unik mulighed for at tage en del af den amerikanske madkultur med hjem. Endda på en ærkeamerikansk måde.

Take away hos Bone’s
Med take away fra Bone’s tilbyder vi en nem, hurtig og lækker løsning, som kan bestilles både online, via telefon eller i vores restauranter landet over.

Faktisk har vi valgt at samle vores lækre amerikanske BBQ-spareribs i box-menuer, så du nemt kan danne dig et overblik over, hvilke menuer der passer til dit behov.

Sideorders og salat take away
Vi giver dig samtidig mulighed for at tilføje ekstra sideorders til din take away-bestilling. Det betyder, at du kan kombinere din bestilling efter behag, ligesom du selv vælger, hvilken type kartoffel du ønsker at spise til dine spareribs, og samtidig selv står for at blande din salat.

Om du trænger til en aften i hjemlige rammer, hvor hyggen skal have lidt ekstra krydderi, eller hvis du i din travle hverdag har glemt at få styr på aftensmaden, så fortvivl ej. Bone’s take away vil sikre dig en nem og lækker take away-løsning, hvor vi garanterer, at du får den autentiske amerikanske stemning med hjem i stuen.

Bestil bord Bestil take away