Take away Bestil bord

Bone's Originale Spareribs

Bestil bord Bestil take away Se menukort

Findes der noget mere amerikansk end ægte BBQ-spareribs? Om så det er til middags- eller aftensmad, så er spareribs en af de mest elskede retter fra landet ’over there’. Faktisk har den traditionelle langtidstilberedelse af kød over indirekte varme været med til at skabe en hel madkultur. BBQ har en spændende historie, der strækker sig fra det sydlige Caribien, hvorfra den blev båret til Nordamerika af de spanske erobrere og til sidst tilsmagt og krydret af de europæiske kolonister. Mange har deres egen mening om, hvordan BBQ-spareribs skal tilberedes. Til tider har den ærkeamerikanske ret endda vakt store kontroverser i USA.

Historien om barbecue spareribs

Historien om de traditionelle BBQ-spareribs ville ikke have særlig meget kød på sig, hvis ikke vi fortalte historien om, hvordan de første grise kom til Amerika. For før de første opdagelsesrejsende ankom til den nye verden i slutningen af 1400-tallet, var dyrearten slet ikke at finde på kontinentet. De første grise, der landede i Amerika, blev medbragt af Christopher Columbus på sin rejse til Caribien. Men opdrættet af arten tog for alvor fart i midten af 1500-tallet, da den spanske opdagelsesrejsende, Hernando de Soto, lagde til kaj i Florida med 13 grise som last. Tre år efter steg besætningen til over 700 grise, hvoraf nogle var fritgående og andre blev holdt som husdyr. Og efterhånden begyndte spareribs at blive en typisk spise blandt de amerikanske nybyggere.

Revelsben bag hel madkultur

De fleste har måske hørt om bibel- eller whiskybæltet – men det er nok de færreste, der kender til Amerikas BBQ-bælte. Fra North- og South Carolina i øst til Texas i syd hersker en vaskeægte kærlighed til BBQ og spareribs. Men selvom bæltets beboere elsker spareribs, har de vidt forskellige opfattelser af, hvordan retten skal tilberedes. Det har ført til mange diskussioner om, hvad der kan betegnes som ægte BBQ-spareribs. Mens amerikanere fra Midtvesten sværger til de klassiske spareribs af svinekød, elsker beboerne i Texas spareribs af oksekød. En af grundene til dette er, at det næsten altid har været billigere at holde kvæg i stedet for grise i sydstaterne.

Opskrifter på revelsben med barbecue

Der findes mange former for spareribs, som tilberedes forskelligt alt efter, hvor i USA de laves. Mens nogle sværger til udskæring af svinekød - og andre til oksekød - så er alle enige om én ting. De skal være møre og saftige. Derfor sørger vi også for at tilberede dem, så de bliver lige netop det, på Bone’s. Vi kæler for detaljen og bruger vores helt egen, hemmelige opskrift på BBQ-sauce til vores spareribs.

Klassiske Babyback spareribs tilberedes med kød fra undersiden af kamstegen. Det er en af de mest saftige udskæringer og består af korte revelsben med et lækkert stykke kød mellem hvert ben. Til trods for at det også er en af de dele med mindst kød på, så er den kendt for at indeholde masser af smag. Derfor er det også denne form for spareribs, du finder på de fleste amerikanske restauranter og på Bone’s.

St. Louis-Style spareribs er en af de mest populære typer af spareribs. Denne form for ribs er skåret af brystet, hvilket vil sige under ribbensstegen. Sammenlignet med de klassiske spareribs, så er dette stykke større og mere kødholdigt, men på samme tid også mere sejt, medmindre kødet tilberedes over længere tid. Som navnet antyder, blev disse skabt i St. Louis i perioden 1930-1960. I dag fås denne form for spareribs overalt i USA.

Country-Style spareribs er skåret fra skulderenden af grisen og har den største mængde kød og knogler i forhold til fedt. Mange forveksler denne form for spareribs med svinekoteletter, da man ofte bruger kniv og gaffel til at spise dem. Nogle gange er denne form for spareribs endda helt uden ben. Og af samme grund anser de fleste ikke Country-Style spareribs som ægte ribs.

Flanked-Style spareribs, også kendt som Beef Short Ribs eller Bone-In Brisket, skiller sig ud fra flokken ved at være af bøf i stedet for svinekød. På samme tid er denne type ribs formet anderledes end normalt. Der er længere mellem benene på spareribsene, og samtidig består kødet af mindre fedt. Denne form for spareribs ses oftest i den sydlige del af USA. Her tilberedes den også med BBQ-marinade. Til gængæld er de lettere marinerede og i stedet mere saltede i forhold til mange andre spareribs.

Hos Bone’s elsker vi BBQ-spareribs. Og selvom amerikanerne ikke er helt enige om, hvad der er ægte amerikanske barbecue, så har vi den absolut bedste BBQ-opskrift til vores ribs med smagen af ’The Good Old America’. Vi tilbereder vores spareribs efter amerikanske traditioner, og vores hemmelige opskrift på lækre, møre ribs er importeret hele vejen fra USA.